Montering och sammanfattning

Upplevelsen att bygga en dator i Fractal Design North var ungefär lika enkel som jag på förhand anade.

FDNorth-25.jpg

Under själva byggprocessen är det ganska få saker som sticker ut eller försvårar mitt arbete, men jag har en sak att anmärka på som jag lyfter med en gång. Det ensamma hålet för kabelgenomföring i toppen av moderkortsplåten. Det kan ställa till det ordentligt beroende på val av komponenter. Med delarna jag valt försvårar det inte dragning av strömkabel till processorn, men det gör det svårt att gömma undan kablaget till kablarna för processorkylaren.

FDNorth-24.jpg

I mitt fall gör det problemet mer estetiskt snarare än funktionellt. Givetvis går det att bunta ihop fläktkablarna och gömma dessa under kylflänsen, men jag lämnar ändå ett genomföringshål till på önskelistan till nästa iteration.

Med den lilla petitessen ut vägen går resten av kabelhanteringen väldigt enkelt. De gummibeklädda genomföringshålen på sidan av moderkortsplåten är generöst tilltagna och lämnar gott om utrymme för de kablar jag använder. Det ska dock föras till protokollet att jag främst använt en enkel 12VHPWR-kabel till grafikkortet, men när jag senare testade med tre stycken vanliga strömkablar kändes inte heller det svårt att föra igenom.

FDNorth-23.jpg

När man monterar av den främre sidopanelen är montering av riktigt stora grafikkort inga som helst problem, eftersom det finns tillgång till hela insidan. North sväljer vårt Geforce RTX 4090 med enkelhet. Under det korta tortyrtestet uppfattar jag knappt någon skillnad på ljudnivå från grafikkortet jämfört med att ha detta utanför chassit i testriggen och temperaturen är även den snarlik.

För den som ämnar använda ett grafikkort som går varmare än RTX 4090 i Founders Edition-skrud kan det vara en god idé att lägga till fler fläktar för att öka ventilationen i chassit. Ett annat sätt för att få mer luft direkt till grafikkortet är att använda den medföljande hållaren för sidofläktar. Grafikkortet jag använde är dock väldigt högt, vilket leder till att 12VHPWR-kabeln skulle behöva böjas väldigt, väldigt snävt för att få plats med fläktarna. Om man istället använder ett grafikkort som inte bygger lika mycket på höjden elimineras det problemet.

FDNorth-21.jpg

Monteringen av processorkylaren är även den smärtfri, även om jag monterar på den stora Noctua NH-D15 när moderkortet redan sitter i chassit. Avståndet mellan övre delen av moderkortet och toppen på chassit är tillräcklig för att det inte ska bli särskilt trångt med vår konfiguration. Om användaren däremot använder fläktar monterade i toppen kommer det att vara något pilligare och jag rekommenderar då att lyftkylaren monteras på moderkortet innan alltsammans monteras i chassit.

FDNorth-22.jpg

Vaggorna för 3,5-tumsenheter på botten i chassit tillåter att lagringsenheterna fäst med vibrationsdämpande gummiringar i skruvhålen på vaggan. Själva vaggorna har dock ingen vibrationsdämpning att tala om, vilket leder till att mer högljudda mekaniska hårddiskar kommer att göra väsen av sig under drift. Detta kombinerat med chassits relativt öppna design gör att ljudet från Seagate Barracuda-hårddisken jag testar med helt klart gör mig varse om dess existens.

Ljudnivån kombinerat med det faktum att det helt enkelt inte finns så många platser för 3,5-tumsenheter gör det väldigt uppenbart att chassit inte är konstruerat för användare som kräver gott om plats för mekanisk lagring. För den som är spekulant på North är helt enkelt en SSD-baserad dator att föredra.

Här blir väl också en ganska bra plats att försöka sammanfatta helheten på, med avstamp i ovan stycke. Fractal Design North har helt klart fördelar och nackdelar, även om allting beror vad man som användare har för ingångsvärden. För den som önskar ett ljuddämpat, allt-i-allo-chassi med mycket hög flexibilitet är fortfarande Define-serien den jag håller högst. Men det är egentligen inte mot Define eller ens Meshify som North bör jämföras.

North bygger vidare på de sidospår från huvudserierna som Fractal Design testat sig fram med över de senaste åren, där tankarna närmast går mot det läckra men varma chassit Era ITX. Inte så mycket för att funktionerna liknar varandra, utan kanske snarare idén och designspråket, liknande det som den nya Ridge-modellen också bär med sig. Där Era misslyckades gör dock North ett många gånger bättre jobb. Fractal Design har tagit läxan på allvar och problemen med höga temperaturer är förpassade till det förflutna – Norths design är inte på bekostnad av prestandan.

FDNorth-3.jpg

Fractal Design North kommer inte att tillfredsställa alla, men det är inte heller vad det försöker göra. Istället är det ett chassi som bestämt är anpassat för moderna komponenter, gärna med en AIO-kylare monterad i fronten. Kombinerat med bra luftflöde där det räknas och finurliga lösningar för till exempel sidofläktarna, eller möjligheten att montera en 80-millimetersfläkt i expansionsplatserna, tyder på att chassimakaren har tänkt till.

Det som verkligen sticker ut är dock lådans design och dess i chassisammanhang väldigt unika formspråk, som tillsammans med materialvalen verkligen kommunicerar en känsla av premium. Det är egenskaper som är svåra att kvantifiera och är dessutom två subjektiva värden, men jag kan inte sticka under stol med att det absolut är något som lyfter helhetsintrycket för mig.

Rent kvalitetsmässigt inger North en gedigen känsla, minimalt med plastighet och en robust stomme som inte blir allt för tung eller överdrivet komplex. Designen andas skandinaviskt vardagsrum med en ren vit finish som gifter sig med accentfärgerna i stål och fronten i ek, utan att kännas det minsta pråligt eller överdådigt.

Måhända att jag lägger för stor vikt vid hur snyggt jag tycker chassit är, men det är just den aspekten kombinerat med att det inte gjort för stora avkall på funktionalitet som inger ett så positivt helhetsintryck. Givetvis finns det detaljer som jag hade önskat att Fractal Design gjort en smula annorlunda, men det finns alltid utrymme för förändringar framgent i vad jag hoppas blir en serie som får fortsätta utvecklas och leva vidare.

Fractal Design North erbjuder stilren estetik och design av hög kvalitet kombinerat med vettigt luftflöde

Fördelar

  • Design som både sticker ut och smälter in

  • Utmärkt byggkvalitet

  • Enkel att bygga i

  • Genomtänkt lösning för att montera sidofläktar

Nackdelar

  • Plikttrogen lösning för mekanisk lagring

  • Enbart ett hål för kabelgenomföring i toppen av moderkortsplåten

  • Enbart stöd för 240 millimeters-radiator i toppen

  • Ingen reset-knapp på frontpanelen

Pris vid publicering: 1 799 kronor