Inlägg

Inlägg som Kriistoffer har skrivit i forumet
Av Kriistoffer

Att systematisk tjäna pengar utan att betala skatt är dessverre redan olagligt så nej det hjälper nog inte. Det Sony kan göra är att bundla konsolen med PS+NOW -abonemang som behövs för att kunna använda den, och att detta knyts till varje såld konsol.

Tror dock MS kommer starta först med detta. Konsolen får man "med på köpet".

Av Kriistoffer
Skrivet av anon333222:

Du får ju tänka att naturen har ju sett till att det finns parasiter. Eller diskriminerar du dessa?

Nejdå absolut inte, trafficking och allt annat som är möjligt går väl helt fint, det är så många dumma som ser till att det går an så det är dems fel. Vi hade ju kunnat ha helt stänga samhällen med många screeningar om dagen för att undgå det.

Lite konstigt tankesätt men to each his own.

Av Kriistoffer
Skrivet av anon333222:

Men om Sony säljer sin PS5:a för 1000 kr så är det väl deras eget fel. Ta Nintendo tex. De förlorar inga pengar på deras Switch OLED. Sony får skylla sig själv att de dumpar priset på sin konsol.

Scalpers existerar pga att marknaden är ineffektiv. Men du vägrar ju inse detta. Om det är bra eller dåligt. Det är skitsamma. Verkligheten är det som räknas.

Jag har aldrig sagt att jag vägrar inse att scalpers existerar pga att det är möjligt. Men det är just den enda grunden också - att det idag är möjligt. Mitt inlägg handlar om att dom aldrig kommer bli entreprenörer, och att dom enbart är parasiter som förstör.

Men jag noterar att du tycker att Sony är osmarta, scalpers är smarta och att det inte spelar någon roll om det man gör är bra eller dåligt för andra.

Av Kriistoffer
Skrivet av anon333222:

PS5 är ju en lyxprodukt. Så varför finns det köpare och hur skulle scalpers tjäna några pengar överhuvudtaget. Själv har jag aldrig köpt något av en scalper. Man har väl för f*n cohones att avstå. Marknaden sätter priset. Titta på Kjell.com. De har ju satt ett marknadsmässigt pris på PS5an. Svårare än så är det inte.

Fattar inte vad du snackar om. Vad har din klassifisering av produktet med saken att göra?

Ps5 är en del av ett kretslopp där Sony tänkt tjäna pengar. Scalpers förstör hela kjedjan. Eller menar du att Sony gillar scalpers och tycker att dom tillför någonting till Sonys plan att tjäna pengar?

Av Kriistoffer

En sak som tagits upp men som är viktig i fallet PS5 är ju också att Sony satt ett pris för konsolen som de tror folk kommer tycka är vettigt. Idag läggs det otroligt stor fokus på kundetilfredshet, och det ploppar upp fler och fler CSM (Customer success managers) och Customer Experience-grupperingar. Det enda syftet dessa har är att se till att kunder är nöjda med vad de köpt och förnyar supporten + gärna köper mer och expanderar. Det är altså fakta att produsenterna bryr sig enormt om hur nöjd kunden är idag.

Sonys pris är justerat för att man ska tycka att man får det man betalat för - sett til marknaden (i släpptillfället som en direkt konkurrent til Xbox). När en scalper säljer en PS5 til överpris så har man inte tatt detta i betraktning (scalpern skiter i detta helt och hållet) och på sikt kan dessa människor som betalat överpris bli mer missnöjda med produkten än om de kunnat köpa den till rekommenderat pris.

Så att scalpern justerar priset till någon slags "marknadspris" är det dummaste jag läst på länge. Det skapar enbart missnöjje, både för de som inte får tag på en till rek.pris men säkert också för en del av dem som köpte til 10-20k och inte visste hur lite spel det skulle komma ut, och man blir garanterat mer missnöjd med det ju mer man betalat. Här går altså Sony direkt miste om en förnöjd kund och det är till stor del scalperns fel. Så ni kan dessutom sluta inbilla er att bara för att någon har råd att köpa - så är allt frid och fröjd för det stämmer inte heller.

Riktigt stora företag ser också ÅF som en fördyrande mellanhand. En del produsenter tillåter direktköp om man uppfyller en del kriterier, och här är det några få kunder (stora företag) som lägger ned arbetet på att kunna köpa direkt då de redan har all den kompetans som en ÅF i vissa fall kan bidra med. Här snackar vi 5-10% påslag som de "slipper" genom att ta certifiseringar, delta i möten, seminarer, kanske reklamera för produkter osv så det kostar tid och resursser att "slippa" ÅF kostnaden (jämför med 50-70% som en scalper tar i uplift). Det vanligaste är dock att godta denna lilla uplift då det ofta är lättare att förhålla sig till en leverantör/distributör. Till stor del när det gäller uppföljning av kvitton, support, leveringsfrågor osv. dom släpper ofta lite på det att vara tvungna att följa med på när olika saker går ut, vad är kompatibelt med vad, när kommer nästa release osv, och "köper" då detta av ÅF genom att helt enkelt bara köpa "produkt" av ÅF med de avtal som man då inngår enlig lagen om köp och säljande av varor (allt detta binder sig en ÅF till, gentemot en scalper som tar 50-70% och inte binder sig till en enda sak). Så fungerar det ute i världen för Saab, Volvo, Olja och gas osv. En scalper som tar ut det dubbla efter en ÅF har inte en plats i kedjan, och att kalla det Entrepenör är bara skrattretande då ingen idag involverad kommer att teckna några som helst avtal med scalpern, dvs han är inte önskvärd av någon, han tillför ingenting, han bidrar inte på något sätt, han är en parasit där alla andra led i kjedjan faktiskt förlorar något förutom han själv.

Av Kriistoffer

Men sluta säga att det går att få tag i en om man bara orkar. Ja det går kanske nu, men PS5 släpptes för ett år och 2 månader sedan. Hela perioden fram til jul 2020 så var det omöjligt att få sig ett exemplar här i Norge där jag bor, det var ganska många som jag känner som gick in på Elgigantens olika extra släpp och ingen klarade få en konsol. Sweclockers har ju också skrivit att dom använder bottar som köper upp allting på sekunder och att vanliga folk står i Elgigantens kö i hopp om att PS5 de la i kassen ska kunna köpas - är helt förgäves. Detta hade garanterat fungerat bättre utan scalpers. Ja jag känner en vars bror är scalper, dom köpte 20stk PS5 via utnyttjande av hål i systemen, de köptes med Amerikanska kreditkort och såldes långt över 1-2k mer, vi snackar upp til 20k per PS5 nära jul - detta totalt desintegrerar chansen för de allra flesta gamers att ha möjlighet att få sig en konsol då stort sett ingen betalar de pengarna.

Jag hade en bokning på Komplett 6månader innan släpp och den dröjde til 18.Juni 2020 innan den kom (ett år i "förbokning"), medans kompisens bror-scalper använde bot som rensade på släppdag.

Om man inte ser något fel med denna situation så är det lite game over att diskutera mer.

Av Kriistoffer

Ja du nämner DS ett par gånger och det är nog helt klart en stor skillnad i PS5 upplevelse om man bryr sig om det spelet eller om man inte alls gillar den typen av spel. Jag är ju ganska biased då souls är mina absoluta toppspel och det nämns ju också att man kanske är lite blind då just det spelet har 2 generationshopp.

Jag hade tänkt spela ren DEX denna gång men eftersom magierna var så coola både ljudet och grafiken så blev det en spellsword igenn!

Nu har jag inget behov att grinda på Reapern som jag hade första gången men testade ett par gånger och det blir ju en helt annan upplevelse. (Går snabbt!)

Jag stortrivs men hoppas på en till blockbuster innan jul!

Av Kriistoffer
Skrivet av hwasser:

Det enda speciella med nya generationen (förutom obligatoriska prestandaförbättringar) är väl egentligen den nya hårddisktekniken?

I Sonys fall så är det också nytt hur de hanterar värmen. Kort sagt så har de en peak leverans den inte går över, och har konstruerat kylningen efter detta så i teorien skal den aldrig låta som ett jetplan så som PS4. Sen om detta fungerar på sommaren det får vi väl se, det kan ju vara att fläkten som sagt har flera lägen och att den måste gå lite snabbare i varma rum, men helheten på hur detta är löst menar jag är helt nytt.

Så är 3d audio nytt för Playstation. Oavsett vad man tycker om det så är det implementerat.

Haptic feedback tycker jag själv är typ som HD-rumble fast bättre, men adaptive triggers är ju nytt.

Av Kriistoffer

VRR ska komma sägs det, men absolut att det borde vart där från start och den har vart lite buggig i början med externa diskar och restmode, något som är fixat med sista UI-uppdateringen.

Jag håller också med om att det inte finns några riktiga NextGen-spel ännu. MEN jag blev chockerad av att ni inte nämnde hur ssdn skapar ett helt nytt flyt i Demon Souls (DS). Nej alla kan inte gilla DS, men för oss som gör det så är det obeskrivligt hur sjukt flott det är att få denna remake ö.h.t och inte minst som release-spel. Oavsett, spelet baserar sig mycket på att man hoppar mellan världar och Nexus, och att man dör en massa, och med 2sek laddtider så får man helt nytt flyt i spelet, hur man planerar uppbyggnaden av sin karaktär i början genom att hämta in de vapen och material man behöver från olika delar får en mera välkommen känsla av att man lever i den världen, mot hur det har varit tidigare med avbrott hela tiden.

Att komma med en så helhetlig maskin är också ett åstadkommande av Sony menar jag på.

Som avslutning vil jag påpeka att jag köper alla konsoler och är ganska fan av Nintendo så jag är ärligt opartiskt glad att få så mycket i en Playstation denna gång.

Av Kriistoffer

Jag måste säga att jag tycker det är lite väl negativ stämning innför konsolerna med tanke på den lilla kostnaden och ett generationshopp, speciellt från Anton, och genomgående genom hela videon. Det är igentligen mest de sista minuterna där det framkommer att de faktiskt är lite imponerande ändå, och att känslan idag mest är pga avsaknad av spel.

Jag undrar lite vad man förväntar? Jag tycker inte man får någon direkt chockerande wow-känsla när man byter PC-komponenter heller, och med denna relativt lilla kostnad för en uppgradering så får man ju mycket för pengarna som märks på alla plan i upplevelsen, och det tycker jag inte helt framgår i videon.

Min upplevelse:
PS4 Pro:
* Startar långsamt
* UI är otroligt segt
* Dark souls tar lång tid att ladda, och det är långa laddtider när man hoppar mellan banorna.
* FPS är undermålig
* Konsolen bråkar

PS5:
* Bootar skitsnabbt
* UI är supersnabbt
* Demon Souls laddar på några sekunder och det är extremt korta laddtider mellan hopp (banor - Nexus) något som jag aldrig upplevt någonstans tidigare oavsett plattform, de flesta banor laddar på 2sek medans en del där man hoppar in i en större öppen värld (f.eks Stonefang Tunnel) där tar det 3-4 sek.
* FPS är låst 60
* Konsolen är knäpptyst
* Ny inlevelse med kontrollern (t.ex adaptive triggers samt att det vibrerar på vänster sida om jag slår med svärdet i en vägg till vänster).
* 3D-ljud som är tunat så att det inte upplevs överdrivet utan naturligt, och som kan leverera där det behövs t.ex där draken flyger över en och man nästan ramlar av stolen)
* PS4-spel startar snabbare utan patch t.ex Divinity där man vinner en halv minut per laddad save vilket är välkommet när man ska försöka tjuva saker och det blir mycket trial & error, och denna vunna hastighet beror enbart på snabbare cpu och således snabbare uppackning så det finns potential att förbättra titlar ännu mer.
* Flera PS4-spel har stadig fps, testa Sekiro t.ex.

Jag håller med om att det inte finns några riktiga NextGen-spel ännu men hittils skulle jag ta en PS5 mot en PS4 i ett blindtest alla dar i veckan.

För 6k cirka får man snabbare maskin överlag, snabbare laddtider, bättre ljud, stabilare fps, oftare upplösning närma 4k (eller över 1440p), möjlighet för lite raytracing ibland, force-feedback kontroll, tyst maskin. Det ÄR mycket för pengarna, bara jämför med en pc?

Av Kriistoffer

@jonast Riktigt bra artikkel, mästerlig genomgång och kanonfina resultat, du är verkligen en Häxmästare!

Sist du pratade om 3080 så hade du inte fått tag i något kort, men jag antar att du fått lägga vantarna på ett FE via ett Torsdags-släpp?, skulle vara kul med en kommentar rundt detta på Fredagspanelen om ni hinner med, dvs hur du fikk tag i kortet, hur det är att spela med, och kort om hur mycket du gillar kortet efter denna prosedyr.

Av Kriistoffer
Skrivet av zOlid:

Du skrev "postade igår"...

Ja det var det det stod på reddit, jag var lite snabb på avtryckaren på en gammal artikkel. Jag fick det helt nyligen i en annan kanal så trodde den var ny, beklagar detta.

Ligger flera kommentarer där om dålig tillgång f.eks i Canada, samt att Brazilien tydligen fått 0stk kort. Det är användarkommentarer dock så vet inte hur bra det stämmer.

Av Kriistoffer

Jag skrev aldrig att det var ny info. Proshop ägs dock til 60% av norska företag.

Hade missat att detta postats på Sweclockers.

Men i debatten om det är dålig tillgång eller bara stor efterfrågan så tycker jag ändå en bild av verkligeheten kan postas igenn. Kan ju vara fler än jag som missat denna artikkel. Redigerar orginalposten då.

Av Kriistoffer

Det var verkligen en viktig kommentar. Ingenting att tillägga om sakfrågan utan bara ett rättande av min post?

Proshop säljer i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Polen, Tyskland og Østerrike.

Liknande tal presenteras från hela världen.

Av Kriistoffer

En Norsk webshop postade detta igår:
Edit - sweclockers har en artikkel om detta, och bilden kommer från den danska webfronten:
https://www.sweclockers.com/nyhet/30552-aterforsaljare-rappor...

https://preview.redd.it/b4v29x9wj8s51.png?width=843&auto=webp&s=...

Det är ju ganska klart ett problem att tillverka kort, alternativt en plan att inte sälja så många till en början.

Av Kriistoffer

Menar Nintendo hade en text om detta på Snes-tiden där de sa att det inte var tillåtet att ta en backupkopia av dina köpta Snes-spel.

Av Kriistoffer

Men man har ju redan betalat för det. Det låter ju som något dom bara hittar på, det har ju ingenting att göra med kopiering utan bara ett konsumptionssätt då man inte alltid har Internet, dvs för att kunna bruka det man betalat för.

Dessutom fanns det länge en gräns på antall offline låtar och i tillägg kan dessa enbart njutas från en spotify app så inte alls samma sak.

(Taket finns fortfarande men har ökat så mycket att det nästan inte är värt att ta med, men fram til 2018 nånting kunde man max offlinelyssna på 3333 låtar på 1 enhet)

Av Kriistoffer
Skrivet av sweisdapro:

Tycker i grund och botten inte illa om denna avgift, taklösheten på mobiltelefoner skavde en del dock.
Värt att tänka på för de som tycker att man ska avskaffa avgiften helt och istället bara förbjuda privatkopiering (förutom de problem som nämnts tidigare); enligt copyswede (och troligtvis då förankrat juridiskt) så är offline-innehåll från t.ex spotify att räkna som privatkopiering (misstänker starkt att även Netflix och liknande inkluderas)

Det kan ju omöjligt stämma då man har betalt en avgift som går til bolagen. I denna avgift får man rättighet att offline-lyssna f.eks på flyget. Men man kan väl inte kopiera dessa till sin närmsta vännkrets på lagligt vis så håller inte med om att offline=privatkopiering.

Av Kriistoffer

I lagen står det "för eget bruk eller till sin familj och den närmaste vänkretsen" och att den närmsta vännkretsen är cirka 10stk. Om man då skapar en server där alla får dela sina lagligt köpta filmer och spel med max 10stk. Så länge man håller koll på att minst 1-2 från varje grupp också inngår i en annan grupp om 10(och att man är kompisar på Facebook) så vil man då kunna njuta ganska många filmer och spel lagligt? Det står väl ingenstans att om din vän kommer med ett kassetband med nyaste Carola så måste du be om kvitto på att han verkligen köpt den innan du lyssnar? I barndommen så spelade man ju in LP-skivor till kassettband hemma hos kompisar och dessa LP-skivor kunde absolut vara på utlån från någon annan, det var det ju inte möjligt att ha koll på. Jag borde teoretiskt också kunna kopiera dessa filmer från mina kompisar till min hårddisk sålänge de är köpta och inngår i min "närmsta vännkrets på cirka 10stk"? Efter kort tid har allihopa alla filmer. Ersättning har vi redan betalat då vi köpte hårddiskarna så alla är glada?

Av Kriistoffer

Jag vet det. Men som sagt i kalkylen ovan så ser ju detta ut att stämma. Jag väljer då att tro att Sony faktiskt sväljer disti-kosten. Dom hade ju vart tvugna att betala hur som helst kan man ju säga.

Tek.no frågade Sony Norge och dom svarade exakt det du säger - att butikerna väljer själva vilket pris dom vill. Så absolut, det kan vara mera marginaler inne i bilden som vi inte ser, men sålänge det inte är 600,- extra utan uppenbar grund, mot den uträkningen jag gjorde så är jag jäkligt nöjd för då ger det lixom mening.