Inlägg

Inlägg som mc68000 har skrivit i forumet
Av mc68000
Skrivet av Dreijer:

Jag bor i en liten BRF, ca 40 lägenheter och avtalet är igenom dem.

Ok, då får jag snudd på be om ursäkt för min sista mening. (Kände att jag drog iväg lite där, känslor )

Intressant för alla er som har en avgift till BRF. Kolla era årsredovisningar. Det kan nämligen vara så att föreningen betalar en del som en klumpsumma och sedan lägger ut en mindre del till per lägenhet. Dessa avgifter som inte syns på fakturan kommer ju på "hyran" hur som helst och bör räknas in i kostnaden om man på ett vettigt sätt skall jämföra med oss andra. (Brukar vara redovisat bland noterna, "Övriga driftskostnader").

Vår förening har Telia, ingen internetavgift på månadsavgiften (hyran) men föreningen betalade 270:-/månad/lgh för 100/10 - nya avtalet blir 80:- för 100/100. (Vi fick även samtliga switchar i källaren bytta, samt ny router och Android TV-box till varje lägenhet.)

Av mc68000

Ett tips till alla som bor i BRF med gruppanslutning: Anlita en konsult som förhandlar med er avtalspart när avtalet skall förnyas. Vi sänkte en redan vettig avgift till att bli riktigt låg. Konsulten tog del av vinsten som ersättning, så hans incitament att få ned avgiften var mycket hög. Dessutom känner dessa konsulter oftast till marknadsnivåerna betydligt bättre än vad en normal BRF-styrelse gör. De kanske till och med har en god relation med avtalspartens personal efter att ha förhandlat flera gånger tidigare.

Av mc68000
Skrivet av Dreijer:

Nej, jag tycker att det är rimligt prissatt. Att det kostar litet mer, om man bor långt ut från städerna, är förståeligt. Jämförelsevis betalar jag 109kr i månaden för 1000/1000. När jag fick fiber 2008 betalade jag samma summa, eller kanske aningen mer för 10/10.

Det är just detta som gör mig så förbannad, att det kan skilja så enormt mycket. De jag försöker skaffa internet till hänvisas till priser runt 389 kr för 100/100 så de väljer mobilt bredband alla dagar i veckan trotts att de bor nära Stockholm. (Liten BRF i en av förortskommunerna.). Nu har du förmodligen någon student--uppkoppling eller liknande, men ärligt talat: I mina ögon är din avgift bara stadsnätsavgiften utan abonnemanget. De kanske har glömt slå av tillgången till dig då du saknar avtal med din leverantör?

Skrivet av Tempel:

Det är bara att gratulera de som bor där det finns ett öppet stadsnät och beklaga de som bor i hus där enbart comhem finns.

Sant, vettiga kommuner och större BRF-anslutningar är de som har vettiga priser (under 100-lappen), Resten får betala fyra gånger mer för sina anslutningar. De slutna stadsnätens avgifter inte att förglömma.

Jag propagerar för fritt 10/10 i alla uttag, av tre skäl.
1. Lättare att felsöka (TV t.ex.) om ping går fram.
2. Alla har möjlighet att sköta internetärenden hemmifrån, oavsett ekonomisk status. (låglönearbetare, timanställda, pensionärer, arbetslösa. m.fl.)
3. Då kan de dra ned en del på surfmängden i sina telefoner.

Av mc68000
Skrivet av Edde0661:

Jag är inne i bios och hittar primary boot sequence men jag vet inte vad dom olika sakerna betyder. Usb jag har är en Windows home usb som jag köpte senaste gången datorn strulade och jag vet bara inte hur jag ska boota med det eller om installera

Du måste få USB-raden före SSD(disk)-raden för att den skall boota från din Windows-pinne. Bekanta dig med hur din BIOS fungerar där, stega runt med pilarna, kanske trycka +/- för att flytta raderna sins emellan, eller om det är menyer. Man får pussla lite där för att få till det. Hoppas det bara är det som är problemet.

Av mc68000

Har du fått fram boot-menyn (Brukar vara F8 på de flesta moderkorten) så att du kan välja USB-mediet. Kolla också om USB är aktiverat i BIOS och att den tillåter boot från sådant medium. (En BIOS-load default kanske kan vara motiverat om det är en ny maskin.) Om inte detta hjälper, prova att ha USB-pinnen i en USB-2 port. Om det fortfarande strular så skulle jag uppdatera BIOS.

Och för Windows 11 - uppfyller ditt moderkort grundkraven? TPM osv. (Kanske bättre att göra en WIndows-11 pinne med Rufus som kan gå runt dessa grundkrav. OBS: Ny USB-pinne, skriv inte sönder den du skaffat!)

Av mc68000
Skrivet av Bogs:

Om du byter minnen, så sikta på 6000 med CL30 (10 ns), de som länkades i första inlägget verkar vara CL36 (12 ns).
Är det någon speciell anledning eller är dem bara mer prisvärda?

Double Data RAM beskriver minneshastigheten med en mängd parametrar som kommer från kommunikationen med minneskontrollen. Du har säkert sätt specifikationer som DDR5-5600-30-36-36-... Det går alltså inte att se hur snabbt ett minne är bara genom att titta på en parameter. Vanliga kunder bryr sig oftast bara om busshastigheten x2 (t.ex. DDR5-5600). Redan här faller tekniken offer för språkbruket då nästan alla i dagligt tal säger 5600 MHz vilket är FEL. Busshastigheten är hälften av detta, 2800 MHz och den rätta beteckningen är 5600 MT/s - något som få använder. Jag kommer att fortsätta att slarva, och använda MHz, men om du ser MT/s så vet du att det i språkbruk är detsamma när vi pratar minnen.

JEDEC är den organisation som specificerar minimikraven för dessa minnesparametrar. För DDR5 var de från början 5600 MHz men de har ökats upp till 8800 MHz. Dessa krav är ganska lösa, något jag skall berätta mer om straxt. Jag redovisar några rader från en tabell och kompletterar med några populära DDR4-minnen. https://www.anandtech.com/show/21363/jedec-extends-ddr5-speci...

Data Rate CAS Latency Absolute Latency MT/s (cycles) (nanoseconds) DDR5-5600 40 14.29 JEDEC DDR5-6000 42 14.00 JEDEC DDR5-8800 62 14.09 JEDEC DDR4-3200 16 10.00 DDR4-3600 18 10.00 DDR5-6000 30 10.00 DDR5-6000 36 12.00

Lägg märke till den absoluta latensen för minnet, var kommer den siffran ifrån? Jag nämnde att JEDEC har väldigt lösa "timings" på minnena för att säkerställa att de fungerar var som helst. Om du jämför med populära DDR4-minnen och nu vardagliga DDR5-minnen så är marginalen runt 40%.
Åter till "DDR5-5600-30-36-36" där den andra parametern "30" är CAS, även kallad CL (CAS Latency). Men den kan du räkna ut den absoluta latensen för minnet och jämföra olika stickor genom att ta MHZ/CL*2000 = 36/6000*2000 = 12 nanosekunder. Denna siffra beskriver tiden för att adressera minnesarean fysiskt innan vi kan börja överföringen till/från CPU, SSD eller grafikkort. När väl adresseringen är gjord så kan överföringen ta vid och då är det bara hastigheten (6000) som betyder något. Det är alltså precis som med diskar, det är skillnad på många små eller en stor överföring.

Du vill helst inte köpa DDR5-minnen med högre latenser än vad som är brukligt för DDR4, och du vill köpa minnen som flyttar bitarna snabbare än vad man normalt kan på DDR4. Summa summarum; Så snabba minnen som möjligt med en latens omkring 10 ns borde vara ett säker och ekonomiskt val. Kan du motivera kostnaden med antingen högre hastighet, eller lägre latens så är det positivt. (Då i syfte att överklocka, eller pressa latenser. Eller helt enkelt att nyttja XMP/EXPO/DOCP.)

Så vad betyder då detta. Jo, om ett CPU/moderkort inte trivs med höga hastigheter så kan man sänka dessa. Då finns det, för att bibehålla den absoluta latensen, möjlighet att sänka CAS (CL) och eventuellt andra parametrar. Lika så, om man vill överklocka mera, så kan man släppa upp CL och försöka övervinna den förlusten. Se det som en gungbräda, så länge båda ungarna är i luften så är allt bra. Allt beroende på vad man använder datorn till. Det finns hyllmeter skrivet om detta på olika forum, inte minst Sweclockers.

Note: DDR2/3/4 har alla fungerat på ett likvärdigt sätt. När DDR5 kom, med sina tekniska innovationer (bl.a. delad bus), var jag lite osäker på att formeln för latensen fortfarande gällde. Det gör den; jag har bl.a. sett den på en sida från tillverkaren Crucial. DDR6 kommer med ytterligare tekniska förfiningar, så vi får se hur det blir i framtiden.
Note2: Jag har skrivit till prisjakt och bett dem beräkna den absoluta latensen för det vore så mycket enklare att sortera på denna siffra. Naturligtvis har de inte förstått vitsen med det hela ännu.

Av mc68000

Kanske svävande högtalare i ståltråd från taket? Ljud går ju att ordna trådlöst (BT), men strömmkabeln - ha, kom på det, kör plus på en ståltråd och minus på den andra så har du trollat bort strömkabeln också. En trött hjärna kommer oftast med de kreativaste lösningarna.

Av mc68000

Hade ju varit kul att se vad bara en 5800X3D uppgradering gett i sammanhanget. Orkas det med en liten kompletering på t.ex. CS2 och FC6, Jonas?

Av mc68000

Om du byter minnen, så sikta på 6000 med CL30 (10 ns), de som länkades i första inlägget verkar vara CL36 (12 ns).

Av mc68000

Tror inte ett ögonblick på dessa propagandasiffror. Är det i relation till betalande streamingkunder? Har de räknat med att samtliga som säger upp sina abonnemang automatiskt blir piratstreamare? Så om en och samma kund säger upp två av sina tre abonnemang så har vi helt plötsligt två nya pirater.

Personligen tycker jag att det som inte sänds på TV, det kan jag vara utan.

Av mc68000

Låter som något liknande hack:
Pi-kameran tar en bild och lägger bilden i en katalog, namnet har ett löpnummer.
Fyra processer övervakar denna katalog och plockar upp de bilder som matchar lönummer modulo 4.
Respektive process skickar bilden till sin skärm.

Varför inte då satsa på ett Pi-kluster med två kort, NFS-montera sagda katalog och kör två processer/skärmar per kort.

Av mc68000

Tja, varför inte .. höja priset lite till.

Det finns en konkurrens om våra pengar därute och ingen av aktörerna vill samsas med någon annan.

Av mc68000

Tänk också på att statisk elektricitet för elektronik är som ett blixnedslag i ett hus. Du vet aldrig vilken väg den tar eller vilken skada den åstadkommier.

Av mc68000
Skrivet av WebbkodsLärlingen:

Följande har jag använt i mitt exjobb för att generera och validera lösenord:

Generera ett kryptografiskt säkert lösenord (om random_int() betraktas kryptografiskt säkert)

// This function generates a random password function generatePassword($length = 16) { // Define the characters that can be used in the random string $characters = '0123456789abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ!@#$%^*()_+{}|:?-=[]\;,./'; $lowercase = 'abcdefghijklmnopqrstuvwxyz'; $uppercase = 'ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ'; $special = '!@#$%^*()_+{}|:?-=[]\;,./'; // Define the length of the characters $charactersLength = mb_strlen($characters); // Define the random string $randomString = ''; // Loop through the length of the string for ($i = 0; $i < $length; $i++) { // Append a random character from the characters string to the random string // random_int is cryptographically secure!! $randomString .= $characters[random_int(0, $charactersLength - 1)]; } // Now before we return the random string (password), we must check that it actually contains at least one number (0-9), // one uppercase letter (A-Z), one lowercase letter (a-z) and one special character (!@#$%^*()_+{}|:?-=[]\;,./) // otherwise just add one of each to the end of the string if (!preg_match('/[0-9]/', $randomString)) { $randomString .= random_int(0, 9); } if (!preg_match('/[A-Z]/', $randomString)) { $randomString .= $lowercase[random_int(0, mb_strlen($lowercase) - 1)]; } if (!preg_match('/[a-z]/', $randomString)) { $randomString .= $uppercase[random_int(0, mb_strlen($uppercase) - 1)]; } if (!preg_match('/[!@#\$%\^*()_+\{\}\|\:\?\-\=\[\]\\\\;\,\.\-\/]/', $randomString)) { $randomString .= $special[random_int(0, mb_strlen($special) - 1)]; } // Now, return the random string return $randomString; }

Dold text

Möjligen bör lösenordsgeneratorn förbättras genom att de saknade tecknen för ett starkt lösenord blandas in någonstans i den annars färdiga strängen istället för att bara läggas till slutet som den gör just nu. Array_splice() med random_int() för position?

Validera eget inmatat nytt lösenord

// Function that validates empty, min and max length of a string // that is specifically of the type password using the reference to // an error variable that will be set if the validation fails. function validatePassword($input, &$errorReference, $minLength, $maxLength, $fieldName, &$allOK) { // Check if the input is empty if (empty($input)) { $errorReference = "$fieldName is required!"; $allOK = false; } // Check if the input is too short else if (mb_strlen($input) < $minLength) { $errorReference = "$fieldName is too short! Must be at least $minLength characters!"; $allOK = false; } // Check if the input is too long else if (mb_strlen($input) > $maxLength) { $errorReference = "$fieldName is too long! Must be at most $maxLength characters!"; $allOK = false; } // Check if the input contains at least one uppercase letter else if (!preg_match("/[A-Z]/", $input)) { $errorReference = "$fieldName must contain at least one uppercase letter! (A-Z)"; $allOK = false; } // Check if the input contains at least one lowercase letter else if (!preg_match("/[a-z]/", $input)) { $errorReference = "$fieldName must contain at least one lowercase letter! (a-z)"; $allOK = false; } // Check if the input contains at least one number else if (!preg_match("/[0-9]/", $input)) { $errorReference = "$fieldName must contain at least one number! (0-9)"; $allOK = false; } // Check if the input contains at least one special character else if (!preg_match("/[^a-zA-Z0-9]/", $input)) { $errorReference = "$fieldName must contain at least one special character! (!@#$%^*()_+{}|:?-=[]\;,./)"; $allOK = false; } }

Dold text

Jag hoppas att Tietoevrys ledning tar in åtminstone en person som vill tänka förebyggande och inte enbart "Snabba cash". Det är pinsamt att företaget har bristande IT-säkerhet - som om ett städbolag med bajskorvar utanför sina egna toalettsitsar!

Mvh,
WKL.

Varför så komplicerat?

$ tr -cd '[0-9a-zA-Z]' < /dev/random | head -c 16

Ang. Tieto så är det nog inte särskilt ovanligt att höga chefer ser mer till sin bonus än företagets väl och ve. Många är inte långt efter oligiarkerna i moral. Den andra orsaken är det som @Almtom skrev, stundande försäljning av bolaget brukar också krossa samtliga moraliska gränser.

Av mc68000

Uppgifterna som visas hämtas säkert dynamiskt från servern. Dessa finns inte i HTML-dokumenten som du sparar ner på din disk utan måste kopieras från skärmen (vanlig copy-paste). Hur informationen hämtas från servern framgår av den javascript-kod som HTML-dokumentet hämtar och kör, allt finns däri, det är bara att hämta del för del och börja nysta. Inloggningen registreras dock på servern, så den är i regel svår att överlista, d.v.s. den släpper nog inte ifrån sig uppgifterna utan en korrekt inloggning även om du simulerar en hämtning enligt de metoder som finns i javascript-koden.

Av mc68000
Skrivet av kaput:

Word, det där kan vara en luring.

Inte bara AMD dock, Intel också. Byggde ny burk med 13700k förra sommaren, kom från en tio år gammal 3770k-bestyckad dito. Det tog nog fem minuter innan POST screen visades vid första uppstarten, utöver det var förstås allt normalt. Hade ingen som helst aning om att detta var att förvänta sig med modern hårdvara, hann bli duktigt uppgiven och såg mardrömsscenariot med felsökning och garantiärenden framför mig innan datorn till sist kom igång...

Hade testat att bara trycka igång datorn och låta den vara en kvart efter att ha kollat så allt är rätt inkopplat.

Bra info. Då är det värt att trycka på att det gäller både AMD och Intel. Det är så lätt hänt att man börjar rycka strömsladdar eller göra reset på datorn om tålamod tryter. Fem minuter är ju bortanför gränsen även om man är förberedd! Önskar att fler moderkort berättade vad de håller på med, om det så är med LED, siffror eller punkter på skärmen.

Av mc68000
Skrivet av Malmy:

Okej, men det värsta som kan hända är att jag inte kör Expo-grejen och då funkar dom så optimalt dom kan utifrån moderkortet bara?

Mja, JEDEC uppfyller alla moderkort. Men deras timings är ganska lösa så det är upp till moderkortets BIOS att välja bästa hastighet även utan Expo. Det är baserat på om den känner igen minnena enligt moderkortets minnes-lista (QVL), eller en stabil hastighet utifrån marknadens nivå (därav många BIOS-uppdateringar med tiden), eller lägsta säkraste om den inte vet något om stickan. Jag skulle inte oroa mig så mycket just nu, du kan installera Windows och drivrutiner utan Expo. Sedan kan du i lugn och ro slå på det och se vart färden tar dig, även om du säkert är otålig och provar Expo direkt Men låt dig inte nedslås om den inte hoppar igång som tänkt.

Lite om minneslatenser: Det är inte bara hastigheten som betyder hur prestandan blir. Du har säkert sett specifikationer som CL30-38-38-96 1.35V. Beroende på om rader och kolumner är öppna redan eller behöver öppnas så tar det lite olika tid. Starttiden kan du beräkna som CL/MHz*2000 = 30/6000*2000 = 10 ns (Ja, det är samma som för DDR4 16/3200*2000 = 10 ns) Men därefter får hastigheten allt mer betydelse och 6000 flyger betydligt högre än 3200.

Några tips för installationen:
Kolla moderkortsmanualen så att du installerar minnesstickorna i rätt slot.
Ha lite tålamod under minnesträningen som AMD genomför, det kan ta tid första gången när du ändrat hastighet.
Om inte Expo vill ända upp, börja höja stegvis från den hastighet som moderkortet valt så att alla "Auto" inställningar hänger med uppåt. (Du kan säkert börja på minst 5000)
Ha en tom USB-pinne redo för MEMTEST96(+) eller varför inte hela Ubuntu (Den ingår där.)

Av mc68000
Skrivet av Malmy:

Okej, men det är inget som ställer till det i bygget, jag tänker eftersom dom varnar för det?

All XMP/EXPO är ju en form av bekväm överklockning som överskrider JEDEC-hastigheterna. Det heter ju inte Extreme Memory Profile inte för inte. Se det som ett "löfte" "upp till" eller snarare "omkring". Om du har otur med silikonlotteriet så kanske du får ställa ner hastigheten manuellt några hundra i BIOS. (Jag kör mina 3200 i 3000) Övriga uppladdade parametrar bör du kunna nyttja så det är ingen större sak. Lika så, fungerar minnena bra, så kanske du kan öka lite. Minnesöverklockning kan vara allt från så här enkelt, till att man får bollar med ett 30-tal parametrar och räkna på tio av dem.

Alldeles oavsett, när du väl har bootat så skulle jag ladda hem MEMTEST86+ https://www.memtest.org/ (Open source) och/eller MEMTEST86 https://www.memtest86.com/ (Free/Pro) och kört över natten/ett dygn innan du testar mer riktiga körningar.
PS. MEMTEST86(+) finns oftast med i boot-menyerna på valfri linux-distribution.
En historisk resume om varför de delade sig: https://forums.passmark.com/memtest86/53706-memtest86-v10-vs-...
DS.

Av mc68000

För framtiden kan väl också nämnas att en BIOS-uppgradering kan boota om flera gånger, det är alltså av stor vikt att ha is i magen och låta datorn vara ifred och göra sitt i lugn och ro. Inte kasta sig på strömknappen för att starta upp så fort man tror den är färdig.

Av mc68000
Skrivet av Krassegrand:

Jag har kommit så långt att jag ser den andra datorn men kan inte öppna några mappar med innehåll.
Jag har delat hela home men den syns ändå inte från den andra datorn.
Jag fattar inte det där med url (adress) var hittar jag den?

När du säger "delat" så rycker det i min NFS-tå, medans "url" mer känns som Samba (motsvarande Windows SMB). Du kanske kan berätta lite mer hur du delat, med vilken information och vilka namn du gett maskinerna.

Angående hur du kollar id: Du öppnar ett terminalfönster så att du får en uppmaning att den är redo för kommandon via tangentbordet (prompt, oftast beskrivet som "$" för vanliga användare och "#" om sudo behövs. prompten kan vara mer avancerad på din maskin med t.ex. maskinnamn, nuvarande filkatalog, användarnamn och/eller historinummer.) När du fått denna prompt kan du ge de två kommandona jag beskrev ovan (utan "$") Annars blir det som i ditt inlägg om Nautilus ovan: "$: kommandot hittades inte".

Det går många gånger fortare att beskriva ett kommando som du genomför på kommandoraden än att försöka förklara hur du skall göra samma sak i menyer då dessa skiljer sig mellan olika grafiska miljöer. Det är inte alla som kör Ubuntus standard-miljö (GNOME) alternativen KDE,XFCE och Cinnamon finns också tillgängliga.

$ id uid=1234(kalle) gid=2000(owner) groups=2000(owner),10(wheel),18(audio),27(video),100(users)

Det är exempel-identiteten 1234 som, för bästa kompabilitet, bör vara densamma på dina två maskiner. (för samma användarnamn givetvis).